AKTUELNO

Reditelj Ljubiša Ristić istakao je da evropa traži svoje kontinuitete na pogrešnim mestima.

Ljubiša Ristić je za "Novo jutro" rekao da je Hrvatska duboko podeljena država i da je vrlo nepravedno proglašavati sve Hrvate ustašama, i da to nije tačno.

- Kada govorimo o Blajburgu, mi vidimo jedan napor da se na pogrešan način jedan državni kontinuitet realizuje u odnosu na jednu dosta čudnu procenu, da će to u Evropi proći, jer Evropa traži svoje kontinuitete na pogrešnim mestima - naglasio je Ristić.

On dodaje da zapad kojem se hrvatska vlast i deo naroda obraća za podršku u tom svom državnom kontinuitetu ne zna da je Sovjetski Savez bio pretežna sila u pobedi nad nacizmom.

Foto: TvPink Printscreen

- Danas Rusi moraju da objašnjavaju šta su radili u Drugom svetskom ratu. Ako vi imate situaciju da bivše države, koje su bile članice sila Osovine u Drugom svetskom ratu, danas stvaraju možda najjaču svetsku silu, a to je Evropska unija. Ne čudi pokušaj Hrvata da se zakače za tu priču. Za nas je najveći problem i opasnost što se ta poražena Evropa organizuje kao imperijalna država. Ja bih izvršio denacifikaciju svih onih koji pokušavaju da 70 godina nakon toga održavaju zlu krv među ljudima. Ako neko traži svoju prošlost u nacizmu i pokušava da svoj državni identitet stvori na tome, to je njegov problem - istakao je Ristić.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je podsetio na istraživanje od pre nekoliko godina, po kome 71 odsto učenika završnih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da je NDH jedna pozitivna stvar u istoriji hrvatskog naroda.

- Oni su to mogli da čuju u porodici, u crkvi, u školi i u medijima. Dakle, problem je što u hrvatskom društvu nemate snage koje mogu da suoče hrvatski narod i hrvatsko društvo sa onim što se zaista desilo devedesetih godina i sa onim što se desilo četrdesetih godina prošlog veka - ocenio je Linta.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, u Hrvatskoj postoje tri ključna faktora, a to su HDZ, kao politička snaga, branitelji, kao društvena snaga i katolička crkva.

- Svi se oni slažu oko nekoliko ključnih stvari. Prva stvar je besmislena teorija o izjednačavanju dželata i žrtve, svi hrvatski zvaničnici stavljaju u istu ravan najveću fabriku smrti na Balkanu, Jasenovac, i Blajburg gde su pobijeni ustaški dželati - istakao je Linta.

On je napomenuo i da su skandalozne stvari vezane za Blajburg i da tamo postoji spomen ploča na kojoj piše “Čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”.

- Na tu tablu, iz 1945. godine, hrvatski zvaničnici polažu vence. Dakle, odlazak u Blajburg nije žal za žrtvama, to je žal i tuga za propalom NDH. To je komemoracija NDH i ustaškoj ideologiji. Tu je deo problema Hrvatska, a drugi deo problema je Evropska unija, koja iz svojih geopolitičkih razloga ćuti na to sramno ponašanje hrvatske države, i dozvoljava da hrvatski Sabor 2018. godine i dalje bude pokrovitelj toga skupa - naglašava Linta.

Aleksandar Raković, istoričar, rekao je da je Blajburg postojao i ranije, te komemoracije, ali nisu bile tako masovne kao danas.

Foto: TvPink Printscreen

- To su najveći skupovi nacista u svetu, ne samo u Evropi. Sada se taj skup odigrava u organizaciji hrvatskog Sabora i crkve u Hrvata, i na tim komemoracijama odaje se počast NDH, u tome je stvar. Nakon odluke da je pozdrav “Za dom spremni” legalan i legitiman u Hrvatskoj, oni se povezuju sa ustaškom i nacističkom prošlošću - istakao je Raković i dodao da će verovatno, korak po korak, kako su krenuli, u jednom momentu to postati potpuno dominantan narativ u hrvatskom društvu.

Istoričar Predrag Marković rekao je da Hrvati prave grešku prema svojoj istoriji i odbacuju najsvetliji deo njihove istorije, a to je zajednička antifašistička borba sa Srbima.

Foto: TvPink Printscreen

- Umesto da zajedno slavimo Sutjesku, prvu veliku zajedničku borbu Srba i Hrvata u Drugom svetskom ratu, oni to odbacuju. Uprkos tome što HDZ tvrdi, Hrvati su duboko podeljen narod. Što se Blajburga tiče, tu je stradalo mnogo ljudi koji nisu bili ustaše - kazao je Marković.

#Evropa

#Hrvatska

#Ljubiša Ristić

#Miodrag Linta

#Srbija

'